Hurma Çeşitleri
Son zamanlarda diğer aylarda da talep gören Ramazan ayı hurması bu ay dışında daha çok sunumlarda veya özel yemeklerin malzemelerinde yer alır. Ramazan ayının gelmesiyle beraber de hurmanın her çeşidine karşı bir ilgi başlar. Uzmanlar hurmanın faydalarından bahseder, yemek programlarında hurmanın dâhil olduğu tarifler vardır ve tezgâhlarda birçok hurma çeşidi yer alır. Durum böyle olduğunda da birçok kişi internet tarayıcısında hurma hakkında araştırmalar yapar. Hurma için pek çok bilgi verilir ancak öncelikle Ramazan ayı hurma çeşitlerinin ne olduğunu bilmeliyiz. Ülkemizde daha çok Medine ve Kudüs hurması Ramazan ayının tercih edilen hurma çeşitleridir. Birçoğumuzun da hurma deyince aklına kutsal topraklardaki bu hurmalar gelir.
Medine Hurması
Medine sınırlarında yetişen, 100 gramında 277 kalori bulunan ve içerisinde kalsiyum, magnezyum, demir, potasyum ve lif kaynağı olan hurma çeşididir. Düzenli tüketildiğinde vücuda pek çok faydası vardır. Doğrudan tüketebilir, yemeklerde ve tatlılarda da kullanabilirsiniz. Aynı zamanda şerbetini yapabilir hatta kurutarak da yılın her döneminde doğal bir atıştırma olarak kullanabilirsiniz.
Kudüs Hurması
Kudüs sınırları içerisinde ılıman, tropikal çöl ikliminde ve ağaçta yetişen bir hurma çeşididir. Fosfor, sodyum, potasyum, demir ve magnezyum içeriğine sahiptir. Vücuda özellikle zihne birçok katkısı vardır. 1 âdeti 42 kaloridir. Birçok besinle birleştirilerek vücudunuza vitamin deposu sağlayabilir hatta hazırladığınız fit menülerde kullanabilirsiniz.
Ramazan ayında hurmanın bu kadar değerli olmasının maneviyat dışı bir diğer sebebi de doyuruculuğudur. Vücutta oluşturduğu tokluk hissi sayesinde oruç tutanlar için rahatlık sağlar. Sahur vaktinde bir bardak sütle birlikte birkaç hurmanın beraber tüketilmeniz gün içerisinde sizi zinde tutar.
Ramazan Hurması
Hurmanın ülkemizde en değer kazandığı dönem Ramazan ayıdır. Maneviyatın yoğun olduğu bu dönemde dinimizce değerli olan topraklardan gelen hurmaya karşı da büyük bir ilgi vardır. Hatta Karadeniz bölgesinde yetiştirilen hurmalarla karıştırılmaması için Ramazan ayı hurmaları olarak da adlandırırız. Öyle ki, çocukluğumuzdan bu yana hurmaları Ramazan ayında her yerde gördüğümüz için Ramazan ayı hurmaları olarak ifade ederiz.
Yalnız tezgâhlarda değil Ramazan ayı için yapılan her etkinlikte de hurmanın yeri vardır. Adeta bir Ramazan simgesidir. Ramazan ayı boyunca her gün sofrada yerini alan hurmaların şerbetini ve kurusunu da tüketiriz. Market raflarında çok sık rastlamaya başlarız ve iftar için misafir olduğumuz evlere de ikram olarak alırız. Televizyon programlarında hatta reklamlarda bir ay boyunca en çok yer alan gıda ürünlerinden olur.
Tüm bunların yanında hurmayı sadece maneviyat kazandırdığı ya da Ramazan’la ünlendiği için sevmeyiz. Vücuda pek çok faydası bulunur ve herkesin damak zevkine uyum sağlayan oldukça lezzetli bir üründür.
En İyi Ramazan Hurması
Bir meyvenin en iyisine ulaşmak ya da kalitesi hakkında yorum yapmak için yetiştiği şartlara bakmak gereklidir. Bu bilgiyi en iyi Ramazan ayı hurmaları hakkında bir seçim yaparken de kullanabilirsiniz. Çünkü hurmanın iyisini bulmak için nereden geldiğine bakmalısınız.
Ülkemizde yetişmediğini artık hepimiz biliyoruz. Dışarıdan temin edeceğiniz hurmanın kalitesini de ancak nerede ve nasıl yetiştiğini araştırarak bulabilirsiniz.
Ramazan hurmaları, Medine ve Kudüs hurmaları olarak ülkemize gelir. Diğer yandan hurma çeşitleri sadece ikisi ile sınırlı değildir. Birçok hurma çeşidi vardır. Ancak içlerinde kalite bakımından en iyisi diyebileceğimiz Kudüs ve Medine hurmalarıdır. Bununla birlikte en iyi Ramazan ayı hurmalarını araştırırken sadece Arabistan’dan gelmesine değil hangi şehirlerinden de temin edildiğine bakmalısınız.
En İyi Ramazan Hurması Nereden Alınır?
Ramazan ayına gösterilen saygı bu ayı simgeleyen her varlık ve nesne için de geçerlidir. Müslümanlar Ramazan ayında sünnet olan hurma tüketimi için en iyisini temin etmek isterler. Bu nedenle en iyi Ramazan ayı hurması nereden alınır sorusu her yıl tartışma konusudur.
Hurma satın almak için birçok toptan veya perakende satış firmalarından yararlanabilirsiniz. İster internet üzerinden isterseniz de firmaların satış mağazalarından alışveriş yapabilirsiniz. En iyi hurmayı seçmek için de öncelikle hangi hurmayı istediğinizi belirlemelisiniz. Çünkü en iyi Ramazan hurmaları Kudüs ve Medine sınırlarında yetişir. Adakeyfi olarak sizlere en iyi Ramazan hurmalarını tedarik etmekteyiz.
Ramazan’da Neden Hurma Yenir?
Çok uzun yıllar önce İslami ibadetleri yerine getirmek amacıyla tanıştığımız hurma günümüzde sofralarımızın bir parçası olmayı başarmıştır. Özellikle Ramazan ayında tüketilmesiyle tanındığı için Ramazan’da neden hurma yenir merak ederiz. Ülkemizin çokça ithalat ettiği bu gıda, İslamiyet dünyasının kutsal topraklarından gelir. Bu nedenle de inançlı insanlar için manevi yönü çoktur.
Çölde yetişen ve çöl mucizesi olarak da bilinen bu ürünü Türkiye de içinde olmak üzere birçok ülke en çok Ramazan ayında tüketir. Müslümanlar inançlarına duydukları saygıdan ve peygamberin sünnet kılmasından dolayı Ramazanda hurma yerler. Ancak İslam’da hurmanın sünnet sayılmasının sebepleri arasında vücuda sağladığı faydalar da vardır.
Öncelikle vücutta oluşturduğu tokluk hissi,
Kan şekerini dengelemesi,
Aç kalan vücuttan yorgunluğu alması,
Zihin açan yapısı
Dolayıyla insanlara katkı sağlaması için sünnet olmuştur.
Kısacası Ramazan’da hurma yemek gelenekten öteye giderek Müslümanların saygısını ve sağlığının bir göstergesidir.
Ramazan’da Hurma Yemenin Faydaları Nelerdir?
Hurmanın birçok faydasının bulunmasının yanında Ramazan’da hurma yemenin faydaları ayrı bir önem taşır. Çünkü en fazla hurmayı Ramazan ayında tüketiriz. Genel olarak hurmanın vücuda sağladığı tokluk hissi ve besleyici yapısını bilmeyen yoktur. Ancak yediğimiz hurma oruç halinde iken bize daha ne gibi katkılar sağlıyor?
Vücudu temizleyerek kirli kanın oluşumunu engeller.
Kan akışını düzenlediği gibi kalp rahatsızlıklarına ve kalp sıkışmasına karşı kişiyi rahatlatır.
İçeriğindeki lif sayesinde kanser riskini ortadan kaldırır. Özellikle göğüs, kolon ve rahim kanserlerinin tedavisine karşılık veriyor. Diğer yandan kansere yakalanma riskinizi de önler.
Stresi engelleyerek kaybı bozukluğuna, konsantrasyon problemlerine ve depresyona iyi gelir.
Zihin açan yönü ile yorgunluğu alır ve her zaman dinç kalmanızı sağlar.
Bünyesinde yer alan zengin fosfat ve kalsiyum kemiklerin yapısını korur. Kemik erimesi gibi rahatsızlıklarda güç kazandırır.
Kemiklere kazandırdığı güç sayesinde duruş bozukluklarını da düzeltir.
A vitaminini kişinin vücuduna vererek beyin hücrelerini harekete geçirir. Böylelikle beyin hücrelerinde kararma oluşmaz ve Alzheimer gibi beyinde başlayan yaşlılık hastalıklarına karşı da kalkan olur.
Yukarıda saydığımız hastalıklar ve rahatsızlıklar kişinin normal hayatında olmayabilir. Ancak hurma oruçlu iken düşebilen bağışıklık sisteminiz yapılandırarak olabilecek tehlikelere karşı koruma sağlar. Bu nedenle hurma tüketiminde Ramazan ayı başta olmak üzere diğer aylarda da alışkan kazanmanızı tavsiye ederiz. Ramazan ayı hurmalarının kurusunu, şerbetini ya da yemeklere ve tatlılara dâhil edilmiş halini gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Hurma Fiyatları
Kişilere manevi olarak birçok duyguyu aynı anda yaşatan Ramazan ayı bazı simgesel durumlar da oluşturur. Özellikle pide, davul, mahya gibi Ramazan ayıyla birleşmiş bazı simgeler ekonomik gelişmeleri de beraberinde getirir. Yılın her günü rahatlıkla temin edebileceğimiz Ramazan ayı hurma çeşitleri de bunlardan biridir. Ancak hurmalar ramazan ayında ayrı bir değer taşır. Bu değer hurmanın kutsal topraklarda yetişmesi ve oruç açarken kullanılmasının sünnet kabul görülmesinden kaynaklıdır.
Verilen bu değerler neticesinde de Ramazan ayında hurma fiyatları artmaya başlar. Verilen değerin maddiyatla bir ilgisi olmasa da ticarette yer alan arz talep ilişkisinden etkilenerek artmaya devam ettiğini görürüz. Fiyat artışlarını tek bir hurma çeşidinde de sınırlayamayız. Hurmaların kalitesine göre fiyatlarında da değişimler olur. Ancak bu artışlar hurmaya ulaşmanızı engellemez. Her bütçeye uygun hurmayı bulabilirsiniz.
En Uygun Ramazan Ayı Hurma Fiyatları
Ramazan ayı hurması için oluşan talepler karşısında uygun fiyata hurma bulamayacağınızı düşünmeyin. Özellikle Ramazan ayında artan talepler ülkemize çokça hurma ithalat edilmesini de sağlar. Bununla birlikte her bütçeye uygun hurmaya ulaşırsınız. Ancak her zaman Ramazan ayı için geçerli bir fiyat söylememiz mümkün değildir. Çünkü her yıl değişen ekonomik düzen bir önceki yıla göre hurma fiyatlarında da artışlara sebep olur. Ancak toptan satış yapan firmalar öncesinde bu ihtimali göz önünde tutarak sezon başındaki fiyatlarını Ramazan ayında da dengede tutarlar.
Elbette fiyat değeri çok daha düşük olan hurma çeşitleri bulmak da mümkündür. Ancak Ramazan ayı içerisinde en iyi hurmayı tüketmek isteyenler Medine hurmasını ve Kudüs hurmasını tercih etmelidirler. Diğer yandan hurmaların sağlığa olan katkısı kadar bayatlamış veya küflenmiş hurmaların da birçok zararı olur. Hem kaliteli hem de sağlığınıza faydası olan doğru hurma seçimi için tecrübeli toptan satış firmalarını ulaşabilirsiniz.